Augusztusban egy beeki, két hete pedig egy ossendrechti háborútörténeti múzeumban jártak betörők. A fosztogatás nyomán országosan felülvizsgálták a második világháborúra emlékező holland múzeumok biztonsági rendszabályait.

Szakértők szerint a tolvajok valószínűleg nem azért vitték el az átszámítva legalább 552 millió forintot érő náci relikviákat, hogy az interneten nyilvános árverésen adják el azokat, mivel a fegyverek számozottak, annyira egyediek és ritkák, hogy azonnal felismerhetők. A betörők jól felkészültek voltak és úgy tűnik, hogy magángyűjtők megrendelésére dolgoztak – mondta el Janneke Kennis, az overlooni világháborús múzeum munkatársa. Valószínűleg felmérték a terepet, listát készítettek és nagyon profi módon jártak el – tette hozzá a szakértő.

A beeki Szemtanú Háborús Múzeumba augusztusban betörő tolvajok több gépjárművel szállították el a gyűjtemény legértékesebb, mintegy 1,5 millió euróra becsült részét, egy August Segel nevű német ejtőernyős történetét elmesélő tárlat 150 kosztümös figuráját.

Az ossendrechti múzeumnak szinte a teljes gyűjteményét elvitték, SS-egyenruhákat, tőröket, sisakokat, jelképeket, sapkákat, ejtőernyőket, lőfegyvereket és távcsöveket összesen több százezer euró értékben.

A betörések után az overlooni múzeum elővigyázatosságból visszaadta tulajdonosainak a nála kölcsönben lévő kiállítási tárgyakat.