Manapság számtalan cég próbálkozik az élelmiszeripar megreformálásával. Sokan úgy vélik, hogy a jövő ételeit, illetve alapanyagait jobb lenne laboratóriumokban előállítani, ezzel is kímélve bolygónkat. Az egyik kardinális kérdés azonban a hús, melyet ősidők óta a természetből szereztünk be, ám mai formájában nem túl fenntartható, ahogy hozzájutunk.

A közelmúlt történései ígéretesek voltak a műhús jövőjét illetően, már Magyarországon sem számít rendkívülinek, ha valaki a marhaszelet helyett növényi alapú, de húsízű és -állagú pogácsát kér a zsemléjébe.

A folyamat egyik úttörője, az Impossible Foods azonban ennél is tovább szándékozik menni, és bemutatta következő nagy projektjét, a műtejet. Az Impossible Milk nem akar egy újabb szója- vagy éppen mandulatej lenni, ők a tehén tőgyéből folyó fehér levet akarják helyettesíteni a boltok polcain. Megálmodói úgy tervezték a “lehetetlen tejet”, hogy minden szempontból úgy viselkedjen, mint a tehéntej, azaz az egyszeri fogyasztó ne tudjon különbséget tenni az eredeti és a műtej között.

A világot letaroló műhús után jöhet a műtej is 2

A tej fejlesztésével jól haladnak a kutatók, de egyelőre kísérleti fázisban van. Nem ez az egyetlen projekt, melyen az Impossible Foods dolgozik: következő nagy dobásuk állításuk szerint a műtojás lesz, héjastól, valamint különálló sárgájával és fehérjével. Ezzel a projekttel azonban még nagyon korai stádiumban tartanak, így a nyilvánosságnak sem tudják megmutatni.