A mozivásznon, valamint a képernyőkön még közel 30 év után is hihető sztorinak tűnik, hogy John Hammond és kutatócsapata a gyantába ragadt őskori szúnyogokban lévő vérmaradványok DNS-éből építi fel a Jurassic Parkot és annak élőlényeit. A történetnek azonban nincs tudományos alapja, nem lehet DNS-t vagy DNS-maradványokat kivonni így a rovarokból – legalábbis eddig azt hittük.

A Bonni Egyetem kutatói madagaszkári fák gyantáit, valamint az azokba ragadt rovarokat tanulmányozták. A vizsgálat elsősorban arra irányult, hogy mennyi ideig marad ép a DNS a gyantában, valamint egyáltalán ki lehet-e vonni belőle az esetlegesen megmaradt örökítőanyagot.

Sikerült a tudósoknak az, amiről a Jurassic Park készítői álmodoztak 1

A tudósok sikerrel jártak, azonban akik a dínók feltámasztásában reménykednek, azoknak csalódniuk kell: a minták 2, illetve 6 évesek voltak, és az idősebb mintákat tekintve nem túl jók a kutatók előrejelzései. Állításuk szerint ugyanis a gyantába szorult rovarokban a vártnál sokkal jobban megmaradt a víz, ami nehezebbé teszi a helyzetet, ugyanis felgyorsítja a DNS bomlását.

A kutatás azonban folytatódik tovább, és megpróbálkoznak még régebben gyantába szorult rovarokból kivonni a DNS-t.