A Binoche et Giquello aukciósház által eladásra kínált dinoszauruszcsontváz egy tíz méter hosszú és 3,5 méter magas alloszaurusz maradványa. Ritkaságát az adja, hogy az őshüllő csontjainak szokatlanul nagy arányát, 70 százalékát megtalálták, ráadásul sorjában, ami megkönnyítette az összeillesztésüket. Az állat bordacsontjain egy rivális alloszaurusz vagy egy ragadozó támadásának nyomai láthatók.

Előzetesen 1,2 millió euró körülire becsülték a kövület leütési árát. A vevőről csak annyit tudni, hogy külföldi és 3 millió eurót fizetett érte, amely átszámítva 1 milliárd forint.

A rettegett Tyrannosaurus rex nagyapjának tartott alloszauruszokat a nagy theropodák közé sorolják, a jura korban éltek, főleg a mai Észak-Amerika területén. A két lábon járó húsevők a korszak csúcsragadozói közé tartoztak.

 

A 2016-ban Wyomingban talált csontvázat korábban még nem bocsátották áruba. A csontváza alapján ez az eddig talált legnagyobb alloszaurusz. Egy hasonló van csupán, a New York-i Természettudomány Múzeumban kiállított 9,7 méter hosszú példány.

Tavaly is több dinoszauruszra lehetett licitálni Párizsban, de ezek közül nem mindegyik talált gazdára, mert a vételi ajánlatok nem érték el a 700-900 ezer eurós minimális árat.

New Yorkban október 6-án a várt 6-8 millió helyett 31,8 millió dollárért (9,8 milliárd forintért) kelt el árverésen egy 67 millió éves Tyrannosaurus rex, az egyik legteljesebben fennmaradt T-rex csontváz. Ez volt a legmagasabb ár, amelyet valaha is fizettek egy dínócsontvázért.