Spanyolország gasztronómiai világa igen változatos és gazdag, melyből csak egy kis szeletet jelentenek világhírű sonkáik. A jamón – melyet hamónnak kell ejteni – legelterjedtebb változata a serrano, mely a fehér disznó hátsó lábából készül, és sóval tartósítják, valamint a hűvös levegőn szárítják.

Elképesztő összeget fizettek a világ legdrágább sonkájáért 1

A jamón serrano legtovább szárított és érlelt változatai akár 16 hónapig is készülhetnek, mielőtt papírvékonyra szelik őket, és önmagában, vagy tapasok kiegészítőjeként fogyasztanák el.

Egy ilyen sonka nyerte el most a világ legdrágábbjának járó elismerést, melyért japán vásárlója 12 ezer eurót, átszámítva 4,3 millió forintot fizetett. A dél-spanyolországi Corteconcepción településéről megrendelt hússal szemben szigorú elvárásai voltak a vevőnek: azt kérte, hogy az állat legyen legalább két éves, melyből minimum 100 napot a Sierra Mayor hegyei között tölt el. Emellett étrendje kizárólag makkból és fűfélékből álljon a legalább 100 kilós disznónak.

Elképesztő összeget fizettek a világ legdrágább sonkájáért 2

A 10 kilós sonka végül öt évig érlelődött, mielőtt japán vevője kicsengette érte a Guinness-rekordot is jelentő súlyos összeget, mely nagyjából nyolcszorosa a megszokott módon készülő, hasonló méretű prémium sonkák árának.