Auguste és Louis Lumière tevékenysége nélkül a filmgyártás biztosan nem tartana a mai szinten. A francia testvérpár hatalmas szerepet játszott a film történetében: gyakorlatilag ők találták fel a mozit, 1895-ben először vetítve mozgóképet fizető vendégek előtt. Ez volt A vonat érkezése című alkotás, melyet gyakorlatilag az első horrorfilmnek is nevezhetünk a kiváltott hatás miatt.

1896-ban Louis rögzítette a Hógolyócsata című rövidfilmet, melyen két csapat veszettül dobálja egymást hógolyóval Lyon utcáin. A történéseket egy arra járó kerékpáros színesíti, aki nem marad ki a golyózáporból, jól megsorozzák a felek, majd el is esik biciklijével.

Az 1897-ben bemutatott film mai szemmel nézve eléggé darabos, de ez, valamint a színek hiánya sem volt akadály, hogy egy mai szemmel is nézhető remek videót varázsoljanak belőle. Joaquim Campa videószerkesztő megfiatalította filmet, így az is még szórakoztatóbbá vált, ahogy a betekerő biciklis elesik a havas utcán.

Nem Joaquim Campa az egyetlen, aki ilyen furcsa hobbit választott magának. Egy orosz videós, Denisz Sirjajev is hasonlóval foglalkozik, ő újította fel A vonat érkezését is többek között, de az első Hold-rali felvételeihez is hozzányúlt, hogy szebb képeket kapjunk. Mindehhez a mesterséges intelligenciát hívta segítségül: neurális hálók segítségével kvázi új képkockákat készített az eredetileg már meglévők közé, de a meglévőket is színesebbé, élesebbé tette.