Szponzorált tartalom. A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

A stressz orvosi szakkifejezés, mely az emberi szervezetnek az őt ért ingerekre adott nem specifikus válaszát jelenti. Ilyen nem specifikus válasz a folyamatos feszültség vagy a tartós idegesség is, és manapság leginkább erre asszociálunk, amikor elhangzik ez a szó.

Sajnos a mai modern, rohanó világban alig akad olyan ember, aki rövidebb vagy hosszabb ideig ne érezte volna magát stresszesnek. A stressz mondhatni a 21. századi ember egyik „népbetegsége”, amely hosszú távon egészségkárosodást, valamint a szervezet ellenálló képességének gyengülését eredményezheti.

A stressz nemcsak az egészségünkre, hanem az autóvezetési képességünkre sincs jó hatással, akár az élvezeti, akár a biztonsági oldaláról közelítjük meg ezt a kérdést. Gondoljunk csak bele: hiába ülünk egy kényelmes négykerekűben, amit szeretünk vezetni, ha mondjuk az M7-esen araszolunk a péntek délutáni dugóban a Balaton felé, vagy amikor a reggeli iskolai és munkahelyi kötelező köröket kell teljesíteni a csúcsforgalomban. Érthető, ha sokaknál könnyen „felmegy a pumpa” ezekben a helyzetekben, emiatt máris oda az élvezet, és gyakrabban születnek rossz döntések, amelyek akár balesethez is vezethetnek.

A veszélyforrás, amire ritkán gondolunk az autóban 1

A végtelenségig lehetne sorolni azokat a szituációkat, külső és belső tényezőket, melyek stresszessé tehetik a sofőröket. Most azonban nem ezeket keressük, hanem azt, hogy ezek hogyan is befolyásolhatják vezetési képességeinket.

Az emberi szervezet általában kétféleképpen reagál a stresszre. Ezek a válaszok lehetnek hirtelenek vagy tartósak, függően a külső hatásoktól, a stressz tartósságától.

A hirtelen reakciók és a közúti közlekedés egy mondaton belül nem a legjobb párosítás, de ezt aligha kell megmagyarázni. Váratlanul előálló stresszhelyzetekben gyakori reakció az ijedtség és a rémület. Az ilyen dekoncentrált szituációkban egy hirtelen fékezés, a kormány félrerántása vagy akár a pedálok összekeverése komoly következményekkel járhat, míg a higgadt, jó döntés akár életet menthet.

A veszélyforrás, amire ritkán gondolunk az autóban 2

Embere válogatja, ki hogyan reagál a hirtelen előállt stresszre, kinél hol van az a határ, ahol a szervezete nem a megszokott módon reagál. A hosszabb ideje fennálló negatív hatások azonban szintén befolyásolhatják a vezetési képességeket, ezért ezekre is fontos odafigyelni.

A tartós stressz következményei rendkívül változatosak lehetnek. Az egyik leggyakrabban előforduló tünet a szorongás, mely egy bizonyos szintig ugyan képes a teljesítőképesség fokozására is, de ha az élet minden területére – így a vezetésre – is átterjed, akkor problémává válik. Okozhat alvászavarokat vagy pánikrohamot is, melyek veszélyes következményekkel járhatnak: elég csak a volán mögött elalvó sofőrök baleseteire gondolni.

A krónikus stressz további velejárója az agy vérellátásának gyengülése, melynek következtében romlik a koncentrálóképesség. Ez, illetve a lassuló reflexek egyértelműen rontják az autósok „teljesítményét”, ezzel csökkentve a biztonságot.

A folyamatosan stresszelő vezetők azon se csodálkozzanak, ha gyakrabban kell megállniuk mosdózni, vagy ha állandóan folyik róluk a víz. A stressz ugyanis fokozott igénybevételnek teszi ki az anyagcserében részt vevő szerveket, ennek folyománya például az izzadás is. Mindez közvetlenül nem befolyásolja ugyan, hogy mennyire jól vezetünk, a komfortérzetet azonban csökkentik.

A veszélyforrás, amire ritkán gondolunk az autóban 3

Hogy mindezek miatt ne legyen problémánk sem vezetés közben, sem az élet más területein, fel kell ismernünk, hogy a stressz állhat a tünetek hátterében. Ezt csökkenteni, illetve megszüntetni nem minden esetben egyszerű, de a pszichológiának és az orvostudománynak számos válasza van erre, de alapvetően persze a stressz forrását kell megszüntetni.

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte. A Sedacur forte gyógynövények kivonatait tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer napközben oldja a feszültséget, éjjel pedig altat. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem.

Már gazdaságosabb, 60 szemes kiszerelésben is kapható.

A veszélyforrás, amire ritkán gondolunk az autóban 4

Vény nélkül kapható gyógyszer.

 

 

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!