Csirke, marha, hal – szinte már bármire képesek a 3D nyomtatók, akár ételek készítésére is. A végeredmény tökéletesen leutánozza az eredeti fogást, az avatatlan szemek és nyelvek meg nem mondják, hogy a steak például életében nem járt legelőn.

A nyomtatott ételek világa most újabb fogásokkal bővülhet, köszönhetően egy szingapúri egyetem kutatóinak. A csapat a tejjel kísérletezett, melyet eddig alkalmatlannak tartottak arra, hogy nyomtatott ételeket készítsenek belőle. Ennek magyarázata a tej “kényessége”, az anyag a magas hőmérséklettel járó alkalmazás során egyszerűen nem maradt meg abban a formájában, mint szerették volna. (Elég csak arra gondolni, milyen gyorsan odaég a tej, ha forralni kezdjük, és nem figyelünk rá.)

A tudósok azonban kifejlesztettek egy eljárást, ami lehetővé teszi, hogy a tejből tökéletes tinta váljon a nyomtatáshoz. Ehhez csökkenteniük kellett a működési hőmérsékletet, valamint a tej helyett tejport kellett használniuk: 70 gramm porhoz 100 gramm vizet kevertek, és az így létrehozott keverékkel dolgoztak tovább.

Már tejtermékeket is lehet készíteni 3D-nyomtatással 2

A nyomtatóval aztán olyan, teljesen új kreációkat tudtak alkotni az egyetemen, melyek a fenti képeken is láthatóak. A projektben még számos lehetőség rejlik a kutatók közleménye szerint, például a gyerekek számára vonzóbbá tehetik egyes táplálékkiegészítők bevételét, mely akár egy csokisziruppal töltött piramis formáját is öltheti.