Az űrhajósok is csak emberek, bizonyos szükségleteiket kénytelenek az űrben is elvégezni. A vizelet és széklet eleinte nemes egyszerűséggel műanyag zacskókba került, de később, a huzamosabb tartózkodásra alkalmas űrállomásokkal megjelent az igény a földi megoldásokhoz hasonló illemhelyiséghez.

Ahány űrhajó, annyi budi

Az első, űrben is üzemelő mosdók már a korai Szojuz verziók fedélzetén is megtalálhatóak voltak, bár a képek alapján ezek ugyanúgy lehetnének furcsa kínzóeszközök, mint megkönnyebbülést hozó eszközök.

Sokkoló összegbe került kifejleszteni a NASA új űrvécéjét, ami mindent tud 1

A Szojúz ürítőrendszerei, nem biztos, hogy elsőre eltalálnánk, mint hova kell dugni

A mai rendszerekhez hasonló WC-t az űrsiklók számára fejlesztette a NASA, és valamiért akkor sem volt olcsó mulatság egy ilyen egyedi eszköz legyártása, összesen 30 millió dollárt emésztett fel a fejlesztés.

Ma a Nemzetközi Űrállomáson két WC is található, egy az orosz, egy az amerikai modulban. Ezek mindegyike azonos elven, vákuummal működik, akár egy porszívó. Mind a szilárd, mind a folyékony végterméket az erős légáram szívja el, és juttatja a megfelelő tárolóba. Az összegyűjtött ürüléket a többi szeméttel együtt a föld légkörében hagyják elégni, a vizelet viszont értékes vizet tartalmaz, ezért ezt megtisztítva juttatják vissza a fedélzeti vízrendszerbe. 

Ezek használata nem túl egyszerű, a megfelelő légáram megtartása miatt igen kicsi a megcélzandó nyílás, ráadásul külön cső gyűjti a vizeletet, így a félalomban kitántorgó hajnali pisilés itt könnyen rémálommá válhat, ha valami nem passzol megfelelően.

Pályafutásuk során akadt már példa meghibásodásra, és mind a méretük, mind a használatuk nem felel meg az űrkutatás jövőbeni céljainak, a hosszabb Hold, illetve Mars misszióknak. Ezért a NASA újra belefogott az illemhely-projektbe.

Új, tisztább, szárazabb érzés

Az eddigi megoldások mind méretes, úgymond kézműves darabok voltak, egyedi kialakítással, és működéssel. A friss fejlesztésű UWMS-(Universal Waste Management System) viszont univerzális modul lesz, amit minden küldetésbe könnyebben integrálhatnak. 

Sokkoló összegbe került kifejleszteni a NASA új űrvécéjét, ami mindent tud 2

Az új egység, könnyebb, halkabb, hatékonyabb, és ez fogja szolgálni a Mars missziókat is

Ami még igencsak fontos az űrkilövéseknél, az UWMS 65%-kal kisebb és 40%-kal könnyebb, mint az űrállomáson jelenleg használt WC, és kialakítása során jobban figyelembe vették a női asztronauták kényelmét, igényeit. 

Könnyebben karban, és tisztán tartható, és mindezt 23 millió dolláros fejlesztés, vagyis körülbelül 7 milliárd forintért tudja.