1886. október 28-án avatták fel a 93 méter magas szobrot, ami tulajdonképpen egy női alakot formázó, fémszerkezetű épület, több bejárható területtel és érdekes részlettel.

A rézborítással készült szobrot Franciaország ajándékozta az Amerikai Egyesült Államok függetlenségének százéves évfordulója alkalmából. A nőként ábrázolt Szabadság egy fáklyát tart a jobbjában és egy táblát a baljában. A tábla felirata JULY IV MDCCLXXVI – vagyis 1776. július 4., az Egyesült Államok függetlenségének kikiáltása. 

Amerika jelképe, a Szabadság-szobor több titkot rejt, mint gondolnánk 1

Kezdetben rézvörös színű volt

Mivel a 30 tonnás borítása rézből készült, így eredetileg a fém jellegzetes színében pompázott a hatalmas szobor, ám az évek során a rézborítás oxidálódott (ez nem csupán a levegő oxigénje okozta, bonyolultabb a folyamat, és több helyi, egyedi tényező kellett a mai árnyalathoz) és először mélyebb barnává vált, majd a ma ismert zöldes árnyalatot vette fel. 

Amerika jelképe, a Szabadság-szobor több titkot rejt, mint gondolnánk 2

A felületén képződött vékony patinaréteg nem csupán a gyönyörű zöldes árnyalatért felelős, hanem megóvja a réz felszínét a további oxidálódástól és a különböző káros környezeti hatásoktól is.

Amerika jelképe, a Szabadság-szobor több titkot rejt, mint gondolnánk 3

Egy fénykép ami még fentről készülhetett

Robbanás tette tönkre a fáklyát

A szobor legmagasabb pontját, a magasba tartott fáklyát 1916-ban német kémek szabotázsakciója tette tönkre. Egy lőszerraktárat robbantottak fel, a detonáció ereje pedig akkora volt, hogy betörte a fáklya üvegborítását. Addig látogatható volt az itteni erkély, de ezt követően lezárták a feljutási lehetőséget, a 24 karátos aranyborítást csak 1984-ben kapta meg. 

Amerika jelképe, a Szabadság-szobor több titkot rejt, mint gondolnánk 4

Állja a szelet

A Gustave Eiffel tervezte acélszerkezet hipermodern volt a maga korában, a nagy magasság ellenére ellenállt az időjárás viszontagságainak, nem tört és nem hajlott el végleg, viszont lengett. Komolyabb viharban 7,5 centimétert mozdul a szobor, a legmagasabb ponton viszont akár 12-13 centiméter is lehet ez az érték.

Amerika jelképe, a Szabadság-szobor több titkot rejt, mint gondolnánk 5

Kézben tartották a dolgokat az építők

Logisztikai rémálom volt

Párizsban nyolc évig építették, majd a darabokat hajóval juttatták Amerikába. Ez nem volt kis feladat, mivel az egész 204 tonna volt, amit 350 darabban, 214 faládában szállítottak el. A fáklyát tartó kéz ért át leghamarabb, ezt már 1876-ban kiállították Philadelphiában, a többi rész csak 1885-ben követte. A franciák pontos építési térképet készítettek ehhez a hatalmas kirakóshoz, és minden rész egyedi kialakítást kapott a széleken, így csak a szomszédos darabok illettek egymáshoz, akárcsak egy puzzle esetén. 

Amerika jelképe, a Szabadság-szobor több titkot rejt, mint gondolnánk 6

Családja világszerte megtalálható

Világszerte több száz másolat készült a Szabadság-szoborról. Van egy nővére Párizsban, és még néhány Franciaországban; létezik másolat Ausztriában, Németországban, Olaszországban, Japánban és Vietnámban. Másolatok készültek vidámparkok számára és reklám céljából, hazafias felbuzdulásból (a cserkészek legalább kétszázat adományoztak).

1989-ben a Tienanmen téri tüntetésekre a kínai diákok egy tízméteres szobrot készítettek, amelyet a Szabadság Istennőjének neveztek el. Ez szándékosan nem hasonlított a Szabadság-szoborra, hogy ne lehessen Amerika-barátsággal vádolni a résztvevőket.