Milyen alapanyagokból készül a sör? Milyen sörivási szokások léteznek? Hogyan készült a sör régen, és hogyan készül most? Hogyan lett idősebb Dreher Antalból a világszerte ismert “sörkirály”? – többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphat a látogató a turisztikai világnap alkalmából újranyitó Dreher Sörmúzeumban.

A Kőbányai Sörgyár 1979-ben, fennállásának 125. évfordulóján alapította a Söripari Emléktárat, amelyet most negyvenéves jubileuma alkalmából újítottak fel. Az országban egyedülálló szakgyűjtemény digitális és interaktív tartalmakkal, valamint sörkóstolóval várja a látogatókat.

A múzeum műtárgyai a söripar és a Dreher Sörgyárak egyedi történeti emlékei: műszaki és gyártási eszközök, makettek, zászlók, plakátok, fényképek, mozgófilmek, valamint képzőművészeti alkotások.

A megújult kiállításon megtekinthető többek között az ország legelső dobozos söre, illetve több száz éves relikviák is, így a pesti egykori serfőző céh emlékei, a gyárról készült korabeli látványos makettasztal vagy az egykori malátagyár míves tűzharangja. A látogatók először egy rövidfilmet nézhetnek meg a Dreher sörgyár történetéről, majd 30 perces múzeumi tárlatvezetésen vehetnek részt, majd a program sörkóstolóval zárul a nagykorú résztvevők számára.

A Sörmúzeum a járványügyi helyzetre való tekintettel maximum 15 fős csoportokban látogatható, a helyszínen maszk viselése és a 1,5 méteres távolság betartása kötelező. Oktatási csoportoknak a látogatás ingyenes. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

Forrás: MTI
Kép(ek) forrása: Dreher
Kapcsolódó címkék: Budapest múzeum sör Sörmúzeum