Az Oxfam nemzetközi civil szervezet az ENSZ-közgyűlés 75. ülésszakának kedden kezdődő általános vitája előtt mutatta be jelentését, amely szerint a gazdagok sokkal jobban szennyezik a légkört, mint a szegények. Az Oxfam ezért követeli a jólétben élők szén-dioxid-kibocsátásának korlátozását.

A jelentés a klímapolitikai szempontból fontos, 1990 és 2015 közötti évekre koncentrál, amikor az emisszió világszerte megduplázódott. A világ lakosságának leggazdagabb 10 százaléka (630 millióan) számlájára írható ebben az időszakban a szén-dioxid-kibocsátás több mint fele (52 százaléka) az Oxfam adatai szerint. A leggazdagabb egy százalék (63 millió fő) pedig 15 százalékért felelős, miközben a világ lakossága szegényebbik felének csupán a károsanyag-kibocsátás 7 százaléka róható fel.

Ellen Ehmke, az Oxfam Németország társadalmi egyenlőtlenségekkel foglalkozó szakértője szerint a klímakrízist és az egyenlőtlenség problémáját együtt kell megoldani. Véleménye szerint az első lépés a klímakárosító városi terepjárók és a gyakori repülés megadóztatása lehetne.