A fotorealisztikus rajzolás nem egy elérhetetlen tudás. A videón az épp egy csodás portrét készítő Shaun Mckenzie bizonyítja ezt. 2009-ben még általános iskolás szinten rajzolt, de aztán önképzéssel, Youtube tananyagok segítségével bő tíz év alatt eljutott erre a szintre. 

Maga a folyamat így felgyorsítva látványos igazán, a valóságban hosszú órák munkája kell ehhez az eredményhez. Ez például egy öt és fél órás videó, ahol valós tempóban látjuk az eseményeket.

Foto, vagy hiperrealizmus? A két elnevezés tulajdonképpen két nagyon hasonló stílust fed, valamiért mégis különböző elnevezést kaptak. Talán elképzelhető, hogy azért mert nagyjából egy időben alakultak ki. 

Jelentésében a hiperrealizmus a valóság nagyon apró, már-már “túlzott” szabad szemmel akár nem látszó vagy nehezen észrevehető részleteinek az ábrázolása. A fotórealizmusnál tulajdonképpen ugyanerről van szó.

A két kifejezés között talán az ad árnyalatbeli különbséget, hogy a hiperrealista rajzok még realisztikusabbak, mint a fotórealisztikus rajzok. Pedig ha belegondolunk, egy éles jó minőségű fotó nagyon élethű ábrázolásánál mi lehet élethűbb? Van egy bizonyos szint a realisztikus rajzoláson belül, ami felett már nem az a kérdése, hogy mennyire fotórealisztikus vagy hiperrealisztikus a rajz, hanem az, hogy ki meddig megy el.