Az IBM és a connecticuti Promare nevű tengerkutató vállalat együttműködéséből létrejött különleges jármű hat hónapnyi tengeri próbautat követően kel át az Atlanti-óceánon. Adatokat gyűjt majd az óceánról, a tengeri életről és a műanyagszennyezésről is.

Az eredeti, 30 méter hosszú, háromárbócos Mayflower 1620. szeptember 16-án futott ki az angliai Plymouth kikötőjéből fedélzetén 102 utassal, akik az Újvilágban akartak szerencsét próbálni. A majdnem két hónapig tartó, viszontagságokkal teli út végén a hajó Cape Codnál kötött ki, ahol a következő év tavaszán létrehozták a Plymouth kolóniát.

Önjáró hajó szeli át az Atlanti-óceánt, 400 évvel ezelőtti utat másol le 1
A modern kori Mayflower testét az észak-lengyelországi Gdanskban tervezték és építették. A trimarán alumíniumvázas, akkumulátorát napelemek működtetik, de felszerelték egy tartalék dízel generátorral is.

A hajót egy robot irányítja, amelyet az IBM által kidolgozott mesterséges intelligenciával készítettek fel az útra, több millió tengerészeti felvétel alapján. Az önnavigáló Mayflower két hét alatt szeli át az Atlanti-óceánt, maximális sebessége 10 csomó, azaz 20 km/h. A hajó útját itt lehet követni.