A világon számos helyen találhatunk toronyházakat, melyeknek homlokzatát különféle növények díszítik. Ezzel nemcsak a város zöldfelületeit növelik, de a lakástulajdonosok is tisztább levegőt lélegezhetnek be, illetve szebb is lesz a környezetük, ha megfelelően gondozzák a növényeket. Európa egyik leghíresebb ilyen projektje a milánói függőleges erdő, a Bosco Verticale, de Londonban is hasonlóan próbálnak zöldíteni.

A milánói megoldáshoz hasonlóval próbálkoztak a kínai Csengtu városában, ahol egy egész városnegyed toronyházait futtatták be különféle növényekkel. A 16,5 millió lakosú metropoliszban az így meghirdetett 826 lakás mindegyike elkelt, azonban az ökoparadicsom hamar zöld pokollá változott. Alig tíz család költözött be otthonába, ugyanis a növények között számtalan kártevő megbújt, és a szúnyogok is kiváló otthonra leltek itt. Nem is csoda, hogy emiatt több lakás erkélyét benőtték a növények, így az összkép még elrettentőbbé vált.

Balul sült el a kínai zöldház-projekt 2

A projekt fejlesztői bíznak abban, hogy a vevők végre elfoglalják lakásaikat. Hogy ezt elősegítsék, évente négy alkalommal karbantartják a növényállományt, és valamit kitalálnak a kártevőproblémára is.

Balul sült el a kínai zöldház-projekt 3