Typiction – ezzel az angol mozaikszóval illeti James Cook azokat az alkotásokat, melyeket írógépével készít. Ezek azonban nem szövegek, hanem képek: állatok, emberek és épületek is születtek már a gombok sokszori lenyomásából és a vászonként szolgáló lap számtalanszor megismételt befűzéséből.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

James Cook Artwork (@jamescookartwork) által megosztott bejegyzés, Máj 6., 2019, időpont: 11:41 (PDT időzóna szerint)

Cook eredetileg építésznek tanult, így ez is magyarázza, hogyan tud ennyire precízen alkotni a fiatal srác a nála sokkal idősebb szerkezetekkel. Egy-egy kép elkészítéséhez rengeteg idő kell, melyet jól szemléltet az alábbi két rövid videó – az első videóban látható műveket a zord téli időjárás miatt otthonában készítette, de előtte három órát töltött megfigyeléssel.

Érdekes megfigyelni, hogy a művész milyen karakterekből építi fel a kész művet: Beethoven arca például szinte teljes egészébe kukac (@) jelekből áll, Cook azonban a lapra felvitt tinta mennyiségével is játszott a portré megalkotásakor.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

James Cook Artwork (@jamescookartwork) által megosztott bejegyzés, Aug 13., 2020, időpont: 1:25 (PDT időzóna szerint)

Az írógépes képeknek köszönhetően Cook járt már az egyik brit országos televízió reggeli műsorában, de az alkotásokból pénteken kiállítás is nyílik lakóhelyén.