A gazdasági krízisek nemigen rengetik meg az olyan árverések közönségét, mint amilyet októberben Las Vegasban is tartanak. Kalapács alá kerül ugyanis a világ legdrágább pénzérméje, mely a Flowing Hair nevet viseli.

Az 1794-ben vert, ezüstből készült apró utoljára 2013-ban cserélt gazdát, akkor 10 millió dollárt, átszámítva körülbelül 3 milliárd 45 millió forintot adtak érte. A becslések ezúttal sem szerényebbek, legalább ekkora leütési árra számítanak a hozzáértők.

De mitől ér ennyit ez az apró? Ugyan ez nem bizonyított minden kétséget kizáróan, de ezt az ezüstdollárt tartják az elsőnek, melyet az Egyesült Államok pénzverdéjében készítettek Philadelphiában. A dokumentumok szerint az biztos, hogy 1794 októberében verték a pénzt, és az 1758 darab egyazon napon vert ezüstdollár közül már csak 140 maradt fenn – ez pedig az egyik. Az elsőséget emellett még az is alátámasztja, hogy rendkívül tiszta ezüstből készült a pénz: a 0-tól 70-ig terjedő skálán 66-os értéket kapott az apró.

“Ez egy álomérme – egy felbecsülhetetlen értékű műalkotás, melynek büszke tulajdonosa voltam, és nagyon sajnálom, hogy túladok rajta” – mondta jelenlegi tulajdonosa, Bruce Morlean. “Itt az ideje azonban új kihívásokat keresni. Remélem, hogy az új tulajdonos olyan kincsként kezeli majd, mint ahogy én tettem.”

Egy lottóötös is kevés a világ legdrágább érméjéhez 1