Gyakorlatilag sporttá érett Japánban a koi pontyok piaca, akkora pénzeket lehet vele kaszálni. Erre a legjobb példa az a 2018-as eset, amikor egy ilyen halért 546 millió forintnak megfelelő összeget fizetett egy gyűjtő – azóta is az akkor kilencéves nőnemű példány tartja a világ legdrágább halának járó címet.

A koi pontyok ára persze nem minden esetben ilyen magas, de a halnevelők nem adják olcsón az évek munkájával tökéletesre tenyésztett példányokat. Rengeteg munkát beleölnek a szakemberek, melynek nagy részét a táplálék precíz összeállítása teszi ki. Fontos, hogy az állatok szeressék az ételt, ugyanis csak így nőhetnek tökéletes alakúra, melyet nem csak a vásárlók, de a bírák is díjaznak a különböző halszépségversenyen.

Nem hiszed el, mennyiért kelt el a gyönyörű hal 1

Egy-egy nagyobb elismerés persze vonzza a vevőket. A 30 évig is elélő halak tízéves koruk körül a legszebbek, színeik ekkor a legélénkebbek, és ekkor ragyognak a legjobban. A két éve rekordot döntő hal – melyet S Legendnek hívnak, és egy tajvani hölgy vásárolta meg – is az ideális kor környékén járt. 101 centiméteres hosszával a nagyobb méretű példányok közé tartozik.