Több tucatnyi nagy méterű léggömb segítségével emelkedett 7589 méteres magasságba David Blaine. Az Ascension (Felemelkedés) nevű kísérletet az arizonai Page városában kezdte, és az egész eseményt a YouTube-on élőben is lehetett követni.

A stream rekordot is döntött, ugyanis több mint 770 ezer nézője volt egyidejűleg, ezzel a videomegosztó legnézettebb élő közvetítése lett. A magasság miatt oxigénmaszkot viselő Blaine súlyokat ledobálva gyorsította a ballonos emelkedést.

“Csodálatos. Mintha lebegnék a levegőben” – mondta rádión földi stábjának az élményről, mely során a -17 Celsius-fokos levegővel is meg kellett küzdenie. A szerdai kísérlet durván fél óráig tartott. Miután elengedte a léggömböket, 30 másodpercig szabadeséssel közeledett a földhöz, mielőtt kinyitotta volna az ejtőernyőjét.

A 47 éves Blaine elmondta, hogy a mutatványra két éven át készült, többek között pilótaképzésen is átesett. 2012 óta ez volt az első élőben sugárzott mutatványa, korábban pedig olyan kockázatos kísérleteket hajtott végre, mint amikor 35 órát töltött egy 20 méter magas, félméteres átmérőjű oszlop tetején állva New Yorkban, vagy amikor két napra befagyasztotta magát egy jégkockába a Time Square-en.

Blaine mutatványát sokan a Fel! című animációs filmben látott jelenetekhez hasonlítják, de állítása szerint az ötletet egy 1956-os francia rövidfilmből, A piros léggömb című alkotásból nyúlta.