2019. május 15-én egy osztrák borász leküldött a Boden-tó fenekére 1000-1000 liter vörös- és fehérbort két nemesacél tartályban. A projekt során szerették volna megtudni, “hogy megtudják, milyen lesz a bor, ha abszolút stabil nyomáson és hőmérsékleten víz alatt tárolják”.

A különleges tárolás, mely ebben az esetben 60 méteres mélységet jelentett, határozottan jót tett a bornak, nőtt a mineralitása – osztotta meg első benyomásait Sepp Möth vorarlbergi borász, aki rögtön a kiemelés után, a bregenzi kikötőben megkóstolta portékáját. A minerális borok jellemzője, hogy illatukban és ízükben hangsúlyosan jelentkezik a termőtalaj ásványianyag-tartalmának hatása.

Egy tó fenekén érlelték ezt a bort 1

A vörösbort már júliusban kiemelték, tévedésből, mert a rossz látási viszonyok miatt összetévesztették a fehérborral. A vörösbor elemzésének végleges eredményei csak az elkövetkező hetekben készülnek el, Robert Steidl, a klosterneuburgi borászképző iskola volt vezetője szerint azonban az első ízpróbák szerint “nagyon jót tett a bornak” a víz alatti érlelés.

A Boden-tó fenekén érlelt kétféle bort Tiefenrausch (Mélységi mámor) néven limitált kiadásban, 1300 palackban hozzák forgalomba. Az ötlet egyébként nem új: 2018-ban egy másik osztrák borász a Fertő-tóban érlelte 144 napig italát.