A Vitruális Online Múzeum (VOMA) a világ legjelentősebb múzeumaiból, köztük a párizsi Orsay Múzeum és a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményéből is válogat, de szerepelnek benne olyan alkotások is, amelyek csak online tekinthetők meg – mondta el a 39 éves brit festő, Stuart Semple, a projekt atyja.

Mint érvelt, a művészet értelme, hogy megossza és közvetítse az eszméket, de sokan vannak, akik nem tudnak elutazni egy múzeumba. A virtuális múzeumban azonban számukra is elérhetővé válnak a műalkotások.

A pandémia miatt idén világszerte szinte minden múzeum hónapokra bezárt. Néhány intézmény pár órára már kinyitja kapuit és korlátozott látogatószámmal újra működik, de vannak olyan múzeumok is, amelyek talán sohasem nyithatnak ki ismét, különösen a fejlődő országokban.

Ingyen látogatható a világ első virtuális múzeuma 1

A VOMA látogatása ingyenes lesz létrehozóinak szándéka szerint. Az alapítók remélik, hogy a VOMA-nak sokszínű közönsége lesz, különös tekintettel arra, hogy világszerte reflektorfénybe kerültek a faji egyenlőtlenségek. Semple szerint a művészeti világ amúgy is főleg a fehér közönség felé fordul, ezen is változtathat a virtuális múzeum.

Ingyen látogatható a világ első virtuális múzeuma 2

A VOMA számára egy digitális épületet hoztak létre, amelyben szabadon vándorolhatnak a látogatók, és nagyfelbontású 3D-s formátumban nézhetik meg közelről is az alkotásokat. A látogatók közben kommentárjukat is leírhatják, ismertetéseket olvashatnak és barátaikkal is cseveghetnek a platformon.

A múzeum a való világhoz is kapcsolódik azon a módon, hogy például a külső időjárás, napszak befolyásolja a belső világítást. A látogatók így egy hideg esős reggelen vagy csillagfényes nyári éjszakán is betérhetnek a páratlan gyűjteménybe.