Ma is sokan félnek a fogászattól, pedig a fogproblémák nem újak, a megoldások viszont fényévekre vannak attól, ami kétszáz éve mindennapi gyakorlatnak számítottak. A 18-19. században még bárki lehetett fogász, a kovács ugyanúgy túrt az emberek szájában, és rakott be vasból fogpótlást, mint az ötvösmester vagy a csontfaragó. 

Az 1800-as évek elejére a bejáratott globális gazdasági útvonalakkal megugrott a cukorfogyasztás Európában, így a gazdagabb réteg mindent megtett a kirohadó fogak pótlására. Vízilovak agyarai, elefántcsont adták az alapanyagot, ezekből faragták akkoriban a műfogsorokat. Ezek azonban nem néztek ki tökéletesen, és hamarabb elkoptak, mint az emberi fog.

Halott katonák fogaiból készültek a legdrágább fogpótlások 200 éve 1

Fogpótlás elefántcsont alapon, pár emberi foggal kiegészítve

Ezért a legjobb megoldás maga az emberi fog volt, célszerűen halottak szájából kiemelve. 

A nagy csaták után lendült fel mindig piac, ahol sok fiatal férfi lelte halálát, ott nagy mennyiségű felesleges fog is a fogkereskedők zsebeibe került. Az 1815-ös waterlooi csata pedig a korszak egyik legnagyobb összecsapása volt. 

“Ez volt Napóleon utolsó nagy csatája, amit elbai száműzetéséből visszatérve, száznapos uralma végén vívott a brit Wellington herceg és a porosz Blücher tábornagy seregei ellen.  A csatában mindkét fél hatalmas veszteségeket szenvedett, minden ötödik katona meghalt. A francia halottak számát 29 ezerre, az angolokét 15 ezerre, a poroszokét 9 ezer főre teszik, a csata utolsó szakaszában a nyolc négyzetkilométeres területen 45 ezer halott és sebesült hevert” – Mult-kor.hu

Halott katonák fogaiból készültek a legdrágább fogpótlások 200 éve 2

Waterlooi fogsor a drezdai katonai múzeumban

Ők adták a hullarablóknak az alapanyagot, akik a fogakat a feketepiacon értékesítették a pótlásokat készítő fogászoknak. Ezeket az önjelölt fogtechnikusok kifőzték, levágták a gyökereiket, és elefántcsont alapba beültetve készültek el belőlük a műfogsorok. Az így készült pótlások annyira jó minőségűnek bizonyultak, hogy akkoriban igen keresettek voltak a csatatérről származó emberi fogak. Korabeli leírásokban nem találták még meg a waterlooi fogsor kifejezést, ez az elnevezés később ragadt rá az emberi eredetű megoldásokra.

Az emberi fogsorok évei viszont történelmi léptékkel nézve gyorsan elmúltak. Pár évtizedig az 1800-as évek derekán még együtt futott a különböző mesterséges eljárással, a porcelánfogakkal és a vulkanitból készült alappal, de végül győztek az olcsóbb, tartósabb és kevésbé bizarr pótlások.