A jurta elnevezés minden magyar számára ismerősen cseng, ha máshol nem, történelemórán biztosan találkoztunk a honfoglaló eleink által is használt praktikus sátorral. A nagy állattartó közösségekhez köthető életforma során alakult ki ez a rácsos falú, kupolás tetejű, nemezzel borított, sátorszerű építmény. 

Őseink rá sem ismernének erre a luxus jurtára 1

Klasszikus mongól jurta. Ablak nincs, a kupola tetején jut be némi fény, a belmagasság alacsony, de praktikus, és mobil megoldás a vándorláshoz

Praktikus, mert egész komfortos életteret ad, de ugyanakkor mobil, egy nap alatt felállítható, vagy lebontható. Ezért észszerűen puritánnak kell lennie, mert így domborodnak ki igazi előnyei. A modern korban viszont már nem a csordakövetés az elsődleges szempont, van, akit csak a megvalósítás romantikája, és az esztétika fog meg. 

Őseink rá sem ismernének erre a luxus jurtára 2

A modern verzió az Egyesült Államokból. Több ablak, nagyobb tér, fűtés, villany, és vezetékes víz, minden, amit elvárunk egy lakástól

Őseink rá sem ismernének erre a luxus jurtára 3Őseink rá sem ismernének erre a luxus jurtára 4

Zach Both és Nicole Lopez ebbe a kategóriába tartoznak, hiszen egy valódi luxusjurtát álmodtak meg, amiben a modern élet minden elengedhetetlen kelléke megtalálható. Jurtájuk durván 68 négyzetméter alapterületű, a közepén egy emeleti hálószoba található, ami további 19 négyzetméterrel növeli a ház belterét. 

Őseink rá sem ismernének erre a luxus jurtára 5Őseink rá sem ismernének erre a luxus jurtára 6

Van vezetékes víz, stílusos világítás, okos berendezések, és minimalista, skandináv hangulat, általában nem ez a jellemző az ilyen építményekre. Igaz, ahol épült, az Egyesült Államokban, Portland környékén ez is abszolút nomád életvitelnek számít, arrafelé nem ilyen ingatlanban húzzák meg magukat a családok. 

Cserébe helyi szinten rendkívül olcsó volt a megvalósítás, mindössze 65 ezer dollárba, vagyis körülbelül 20 millió forintba került az érdekes, természetközeli otthon felállítása.

Az jó kérdés, mi lesz ezzel a kuckóval 5-10 év múlva, egy hasonló új-zélandi jurtából azért költözött ki a család, mert a hűvösebb hónapokban durván penészedni kezdett a sátorponyva, ami már egészségügyileg sem volt tolerálható.