Vectaerovenator inopinatus – ezt a nevet adták a kutatók a nemrégiben, az Egyesült Királysághoz tartozó Wight-szigeten felfedezett dinoszauruszfajnak. Az állat 115 millió éve a kréta időszakban élt, és becslések szerint mintegy négy méter hosszú lehetett.

A Vectaerovenator négy csontját tavaly találták meg egy tengerparti üdülőhely strandján fosszíliavadászok. Neve azokra a légzsákokra utal, amelyeket csontjaiban találtak. Ezek a légzsákok, amelyek megtalálhatók a mai madarakban is, a tüdő kiterjesztései, segítették az állat légzőszervrendszerét hatékonyan működni, miközben könnyebbé tették csontozatukat.

Robin Ward, a csontokat megtalálók egyike elmondta, rögtön arra gondolt, hogy “valami különlegeset találtak”, és magukkal vitték a fosszíliákat a szigeten lévő dinoszauruszmúzeumba. Az ottani szakemberek is azonnal tudták, hogy valami ritkaságról van szó, és kérték, adományozzák a múzeumnak, hogy alapos vizsgálatnak vethessék alá.

A T. rex unokatesójára bukkantak kutatók 1

Számítógép segítségével határozták meg a Southamptoni Egyetem kutatói, az állat mely részéről is származnak a csontok

“Meghökkentünk, amikor láttuk, milyen üregesek az állat csontjai. Csontvázának részei igen törékenyek lehettek” – hangsúlyozta Chris Barker, a dinoszauruszfajról készített tanulmány vezetője. A paleontológusok úgy vélik, valószínű, hogy a Vectaerovenator északra élt attól a helytől, ahol csontjait megtalálták, tetemét a közeli sekély tengerbe mosta a víz.

A T. rex unokatesójára bukkantak kutatók 2

Ezen a szigeten találták meg a maradványokat

Az őshüllő a Tyrannosaurus rexhez hasonlóan szintén a theropodák csoportjába tartozik, ám az “unokatesó” akár 13 méteresre is megnőhetett.