A SpaceX Starship olyan, mintha egy 1960-as évekbeli sci-fi regényből pottyant volna a valóságba. Az űrkutatás alapjaihoz tér vissza, és zárójelbe teszi az elmúlt bő negyven évet, amit az amerikai űrrepülők, és az orosz Szojúz űrrakéták fémjeleztek.

A mintegy 45 másodpercig tartó repülés kedd éjszaka zajlott a Texas állam délkeleti részén fekvő Brownsville közelében és fontos lépés volt a Starship számára, mivel előző kísérletei sikertelenül, robbanással végződtek a kilövőállomáson. A Raptor SN-27 hajtómű viszont most beindult és remekül működött, a Starship 150 méterig emelkedett.

Taxi a Marsra

A rakéta kétlépcsős és teljesen újrafelhasználható, ebben Falcon rakétákkal szerzett tapasztalat segíti a céget. A rendszer egésze 118 méter magassággal és 9 méteres átmérővel rendelkezik. A szerkezete és üzemanyagtartályai rozsdamentes acélötvözetből készülnek. A rakéta által használt Raptor hajtóművek folyékony oxigénnel és folyékony metánnal működnek, egyenként 2 MN tolóerőt hoznak létre.

“Valósnak tűnik a Mars. Felgyorsul az előrehaladás” – írta Twitter üzenetében a kísérlet után Musk. Közölte, hogy számos ilyen rövid repülést terveznek azelőtt, hogy a Starship magasabbra repülne.

A prototípus 30 méter magas, egy acélsílóra emlékeztet alakja, amelynek tetején egy kalap van. Musk korábbi közlése szerint az űrhajó hosszú bolygóközi utakra akár száz embert tud majd szállítani, és többszöri repülésre lehet majd felhasználni.

Szürreális látvány, ahogy a levegőbe emelkedett a SpaceX Starship űrhajója 1

Musk még tavaly ősszel úgy becsülte, hogy az űrhajót a következő félévben sikerül orbitális pályára állítani, és később már embert is szállíthat. Ezt azonban nem sikerült eddig megvalósítani. Musk már korábban felvetette a Mars benépesítésének ötletét. 2016-ban ismertetett elképzelése szerint az első emberek már 2025-ben elindulhatnak a vörös bolygóra. Az amerikai űrkutatási hivatal legkorábban a 2030-as években tart megvalósíthatónak egy Mars-missziót.