A Csendes-óceán szigetcsoportjainak egyike Vanuatu. Az ország 12 nagyobb és több mint 60 kisebb, vulkanikus korallszigetén fekszik, 1500 km-re Ausztrália partjaitól.

Vanuatu egyik szigetén, Pentecoston minden évben, április és június között egy furcsa és életveszélyes rituálét rendeznek. A helyiek gyakorlatilag a modern bungee jumping elődjével teszik kockára életüket egy szertartás keretein belül, melyet a helyiek nanggolnak hívnak. A művelet során egy 20-30 méter magas, fából összetákolt, nem túl bizalomgerjesztő toronyból ugrálnak a 10 és 30 év közötti férfiak.

Ehhez képest a bungee jumping gyerekjátéknak tűnik 1

A haláltól csak a bokájukra kötött inda menti meg az ugrókat, melyeket mindenki magának választ ki. Nemcsak a szár teherbíró képességét kell figyelembe venni a kiválasztáskor: ha túl hosszú az inda, az ugrás szinte biztosan halállal jár.

Az őrült népszokást állítólag egy, a férje elől a dzsungelbe menekülő nő indította el. A férj nem hagyta magát, és követte a nőt az erdőbe, aki állítólag felmászott egy fára, a bokájára kötött egy indát, majd amikor a férfi felmászott mellé, fogta magát és leugrott. Az indák megmentették a nő életet, a férfi pedig gondolkodás nélkül levetette magát – indák nélkül.

A történet elterjedése után először a nők voltak, akik szokássá tették a nanggolt, de hamar átvették a helyüket a férfiak, akik ezzel bátorságukat akarták bizonyítani. Talán mondani sem kell, hogy a rituálé során többen is meghaltak már: az egyik leghíresebb incidens 1974-ben történt, amikor II. Erzsébet brit uralkodó a szigetre látogatott, és csak az ő kedvéért bemutatót tartottak a helyiek. Az egyik férfi azonban gerincét törte és meghalt, mert elszakadt az indája.