Redős papsapkagomba a magyar neve annak a gombának, melyet Finnországban csemegeként fogyasztanak az emberek. Ez kissé meglepő lehet, ugyanis giromitrint tartalmaz, mely egy ismert méreganyag, melynek rákkeltő hatása is van.

Halálos, mégis imádják a finnek ezt a gombát 1

A gombának mégis évszázados hagyománya van az észak-európai konyhában. Ahogy a kémia és az orvostudomány fejlődött, a redős papsapkagomba az idők során halálos fogásból tiltott gyümölccsé vált. Svédország és Norvégia azonban nem kockáztatott, és évekkel ezelőtt betiltotta a forgalmazását, a finnek azonban inkább együtt élnek a giromitrinnel, melyből már egy kis mennyiség is súlyos fejfájáshoz, hányáshoz, hasmenéshez és szédüléshez vezethet. A gondok a vese- és májkárosodásig is fajulhatnak, a mérgezés akár halált is okozhat. A gomba veszélyességét az is jól mutatja, hogy többen már attól is rosszul lettek, ha zárt térben, például autóban együtt utaztak vele.

A finnek azonban kitalálták, hogyan tehetik biztonságosabban fogyaszthatóvá az emberi agyra hasonlító gombát. Először vízbe kell őket áztatni, 50 gramm gombához egy liter hideg vizet szokás önteni. Több óra pihentetés után jöhet a hőkezelés, szintén bő vízzel, 5-10 percig. A lépés során azonban óvatosnak kell lenni: nem szabad belélegezni a gőzöket, ugyanis a giromitrin így távozik a gombából.

Halálos, mégis imádják a finnek ezt a gombát 2

Ezt egy szűrés és mosás követi, mielőtt újra megismételnék a folyamatot. Az eljárás nem feltétlenül garantálja, hogy minden méreganyagot eltávolít a gombából, így is maradhat benne giromitrin, mely felhalmozódhat az emberi szervezetben. A gomba veszélyessége ellenére piacokon, szupermarketekben is kapható nyers, illetve konyhakész formában, és a Michelin-csillagos éttermek is szívesen használják alapanyagként. Árusításuk szigorú szabályokhoz kötött, minden ilyen terméket nyomon követnek, és fel kell tüntetni mellettük az előkészítési és főzési instrukciókat.

Halálos, mégis imádják a finnek ezt a gombát 3

Redős papsapkagomba zöldségekkel, tejszínes mártással