Egy nemzetközi kutatócsapat azt állítja, sikerült létrehozniuk egy olyan anyagot, melyet nem lehet a hagyományosnak számító módszerekkel elvágni. Az angol Durham Egyetem és a németországi Fraunhofer Intézet Proteus nevű szintetikus anyagát nem a Földön előforduló legkeményebb természetes képződmény, a gyémánt inspirálta, hanem a grapefruit héja és a tengerek mélyén élő, meszes héjú házzal rendelkező puhatestűek.

A Proteus jórészt alumínium-oxidból és alumíniumból áll, ám a keveréket úgy állították össze, hogy a vágószerszám erejét maga ellen fordítja. A tesztek során semmilyen flex, fúró vagy magasnyomású vízsugárral működő marógép nem tudott komolyabb kárt tenni az anyagban.

A kutatók magyarázata szerint az olyan szerszámok erejét, melyek közvetlenül érintkeznek az anyaggal, tompítják a belső, gömbszerű részek. A vízsugár pusztító hatását is ez az alak gyengíti, a kis területre koncentrálódó nyomást szétszórva nagyobb területre, ahol már nem tudja annyira erősen kifejteni hatását.

Vághatatlan anyagot alkottak tudósok 1

A Proteus feltalálói biztosak abban, hogy az anyagot az élet számos területén fel lehet használni, a biciklilakatoktól kezdve a védőfelszerelésekig.