Maga Banksy, a titokzatos brit utcaművész és aktivista ajánlotta fel a Mediterranean Sea View 2017 (Földközi-tengeri látkép 2017) című alkotását az egyik betlehemi kórház javára szervezett londoni árverésre. A 19. századi tengeri tájképek stílusát idéző triptichon, azaz három részből álló festmény az elmúlt évtized menekültválságára reflektál, partra vetett narancssárga mentőmellények láthatóak rajta.

Jótékonykodik Banksy, milliós festményeket ad el 1Jótékonykodik Banksy, milliós festményeket ad el 2Jótékonykodik Banksy, milliós festményeket ad el 3

A hagyományos, díszes keretbe foglalt alkotások a művész saját, a ciszjordániai Betlehemben lévő szállodája előcsarnokának falain lógtak, mielőtt úgy döntött, felajánlja a nemes cél érdekében.

Jótékonykodik Banksy, milliós festményeket ad el 4

A 2017-ben megnyílt The Walled Off Hotel ablakai a palesztin területeket Izraeltől elválasztó komor betonfalra néznek, és elnevezése is politikai töltetű: arra utal, hogy a szállodát – miként Ciszjordániát is – fal vágja el a külvilágtól.

A triptichon leütési árát 800 ezer és 1,2 millió font (303-455 millió forint) közé becsülik. Az eladásából befolyó összeg a betlehemi BASzR kórházhoz kerül. A keddi aukció tételei között szerepel egy ritka Picasso-rajz is, amely a spanyol művész szeretőjét és múzsáját, Marie-Thérese Waltert örökíti meg, valamint Rembrandt egyik utolsó magánkézben lévő festett önarcképe.

Talán ennél az árverésnél nem kell félnie a legmagasabb összeget kínáló licitálónak az olyan eseményektől, mint ami egy 2018-as aukción történt: az eladásra kínált alkotás a leütés után elkezdte megsemmisíteni magát.