Elképesztő, de a Hubble űrteleszkóp már 30 éve készít csodás felvételeket a világűrről, legyen szó a Naprendszerről vagy az azon kívüli ismeretlen területről. A Föld felett 547 kilométeres magasságban keringő, másodpercenként 8 kilométeres sebességgel haladó szerkezet a tervek szerint még 10-20 évig lesz szolgálatban – reméljük, addig elkészül utódja, a James Webb űrteleszkóp.

Addig is be kell érnünk azokkal a felvételekkel, melyeket a 30 éves technológia készít. Panaszra így sem lehet okunk, erre jó példa a legutóbbi, a NASA által nemrégiben közzétett fénykép a Szaturnuszról. A gázbolygót július 4-én kapta le a Hubble az OPAL-projekt részeként, melyben a Naprendszer gázbolygóinak atmoszferikus körülményeit vizsgálják a kutatók.

A fenti fényképen nem csak a főként hidrogénből és héliumból álló gázóriás és gyönyörű gyűrűi látszódnak, de két holdja is. Jobb szélen az aprócska pontot Mimasnak hívják. A hold valóban nem túl nagy, bolygónk méretének mindössze 3 százalékát teszi ki.

Az alsó fénylő pont pedig az Enceladus – a tudósok szerint a Naprendszer égitestjei közül a legnagyobb eséllyel itt találhatunk életet a Földön kívül.