Szponzorált tartalom. A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

„Attól nem kell félni, hogy az aranyér rosszindulatú daganattá válik, mivel ez nem történhet meg. Ettől függetlenül nagyon kellemetlen panaszokat okozhat, ezért mindent meg kell tenni azért, hogy elmúljon” – hívja fel a figyelmet Dr. Csatár Éva, proktológus. A problémák nagyobb részét a belső aranyerek okozzák, amelyek kicsúszhatnak és akár vérezhetnek is. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a végbéltáji vérzések hátterében komoly betegségek állhatnak, ezért csak orvos állíthat fel ezzel kapcsolatban diagnózist. Ha a vizsgálat során világossá vált, hogy aranyérről van szó, akkor alapvetően műtéti eljárással szüntethető meg véglegesen a probléma.

Gyors beavatkozás

Dr. Csatár Éva több mint harminc éve foglalkozik a proktológiával és ő volt az első, aki ilyen jellegű magánrendelést nyitott Magyarországon. Véleménye szerint a végbéldaganatok kivételével és magas sipolyok minden végbélhez köthető betegség ambulánsan, mindössze néhány perc alatt megoldható. Ez azt jelenti, hogy olyan betegségek és problémák, amelyekkel a betegek korábban 3-5 napot töltöttek el kórházban, manapság már ambulánsan megoperálhatók és a pácienseknek csak fél-egy órát kell pihenniük a műtét után.

Valóban elmulasztható az aranyér? 1

Régen az aranyérműtét 3-5 napos kórházi benntartózkodást igényelt, ma már kisműtétnek számít és a beteg a beavatkozás után egy órával már távozhat is a klinikáról. 

Természetesen többféle műtéti eljárás létezik, de egyre gyakrabban alkalmazott megoldásnak tekinthető, amikor egy 2-3 centiméter hosszú nyálkahártyadarab eltávolításával együtt az aranyeres csomót eltávolítják a végbélből. 5-6 féle aranyér műtét  létezik, amelyek közül a betegnek legmegfelelőbbet választják ki.

Gumigyűrű, mint megoldás

Léteznek a műtéti eljárások mellett olyan konzervatív eljárások is, mint például a gumigyűrű. „A gumigyűrű felhelyezése elsősorban a másod és harmadfokú stádiumban lévő aranyérnél hatásos, mert ezekben az esetekben az aranyerek nincsenek folyamatosan végbélnyíláson kívül, de már okoznak kellemetlenségeket. Tehát vérezhetnek és akár időnként ki is fordulhatnak” – hangsúlyozta Dr. Csatár Éva.

A gumigyűrű felhelyezése egyperces fájdalmatlan beavatkozás, amelynek során arra kell figyelni, hogy a végbélnyílás fölött 1,5 – 2 centiméterrel kell felhelyezni a gyűrűt, mivel itt nincsen érző zóna. A gumigyűrű az aranyérműtétek 90 százalékát kiválthatja és a betegek pillanatok alatt megszabadulhatnak a panaszoktól. Ez annak köszönhető, hogy a gumigyűrű alapvetően az aranyér elhalását és lelökődését okozza. Fontos azonban, hogy a beavatkozást olyan tapasztalt proktológus végezze el, aki pontosan tudja, hogy hova kell felhelyezni ezt az eszközt.

Valóban elmulasztható az aranyér? 2

Életmódváltással újra kellemes élmény lehet a vécézés.

Fontos az életmódváltás

Az aranyér megszüntetésével fellélegezhetnek a betegek, de nagyon fontos szem előtt tartani, hogy a műtét önmagában még nem zárja ki újabb aranyerek kialakulását. Éppen ezért fontos a betegeknél számításba venni az esetleges életmódváltás vagy -változtatás lehetőségét. Azaz a műtét után kerülni kell a székrekedés vagy a szorulás kialakulását, illetve ha valaki alapvetően ülő munkát végez, akkor mindenképpen be kell iktatnia az életébe valamilyen mozgásformát. Mindamellett figyelni kell a megfelelő folyadékfogyasztásra is, hiszen a dehidratáltság székrekedéshez vezethet, ami az aranyérbetegségek előszobájának számít.

Hirdetés

Telitalálat aranyér ellen! Az aranyér korai tüneteire a hialuronsav és több gyógynövény előnyös hatásait egyesítő Proktis-M termékcsalád hatékony segítség. Klinikai vizsgálatok igazolták a hialuronsav kiemelkedő hidratáló képességét, amely felgyorsítja és javítja a szövet-helyreállítást, sebgyógyulást. A Proktis-M kúp a végbélben, míg a Proktis-M plus kenőcs a végbélnyílás körül jelentkező panaszok enyhítésére, a tünetektől függően akár kombinálva is használható.

Valóban elmulasztható az aranyér? 3

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök
www.proktis.hu

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!