A hivatalos neve ugyan Stadio Giuseppe Meazza, de korábbi neve miatt mindenki csak San Siróként emlegeti a milánói arénát, mely 1926-os megnyitása óta az AC Milan, 1947 óta pedig az Inter otthona is. A stadion napjai azonban meg vannak számlálva: 2026-ban ugyan még lesz egy fontos feladata, a téli olimpia megnyitója ugyanis itt lesz, de a közelben várhatóan a 2022-23-as szezonra elkészül egy 60 ezer fős, modern létesítmény, a San Siro lebontását pedig semmi nem akadályozza jelenleg.

Így hasznosítana újra egy stadiont egy építész 1

A San Siro napjainkban

A futballrajongók és az építészek egy része azonban nem szeretné, ha eltűnne a föld színéről a legfeljebb 78 ezer fő befogadására alkalmas stadion, melyet utoljára 2016-ban újítottak fel. A firenzei születésű építész, Angelo Renna a koronavírus-járvány olaszországi áldozatainak állítana emléket a San Siróban.

Így hasznosítana újra egy stadiont egy építész 2

Így hasznosítana újra egy stadiont egy építész 3

Az épület kívülről a tető eltűnésén kívül nem igazán változna, a lelátók helyén azonban teraszokat alakítanának ki, ahová 35 ezer európai ciprust lehetne ültetni – közel ennyien haltak meg a fertőzés miatt az országban. A szimbolikus jelentőséggel bíró stadionerdő számos más élőlénynek is otthont adhatna.

Így hasznosítana újra egy stadiont egy építész 4

A lelátók alatti belső terekben egy múzeumot, egy kutatóközpontot és számos műhelyet alakítana ki az építész, az egykori gyepszőnyeg alatt pedig tartályokban gyűjtenék az esővizet, melyet locsolásra lehetne felhasználni.

Így hasznosítana újra egy stadiont egy építész 5