Hetvenmillió hongkongi dollárért (2,8 milliárd forintért) cserélt gazdát a Sotheby’s aukciósház szombati árverésén egy ritka 18. századi kínai porcelánváza, amely egy szekrény tetején porosodva, szabadon kószáló macskák között töltötte az elmúlt csaknem fél évszázadot. A Sotheby’s szerint az “elveszett mestermű” egy Közép-Európában élő idős nő vidéki otthonából került elő.

A vázát, amelynek belső és külső fala is díszített, a Kínát több mint 60 éven át (1735-1796) irányító Csien-lung császár számára készítették 1742 körül. A körte alakú, részben “rácsozott” díszítésű porcelán különlegessége a nyugati stílusú színezés és zománcozás. Az értékes műtárgyat egy Amszterdamban élő művészeti tanácsadó, Johan Bosch van Rosenthal fedezte fel, amikor a nyolcvanas éveiben járó nő elhívta őt az otthonába, hogy gyűjteménye értékét felbecsültesse.

Macskák őrizték a közel 3 milliárdos vázát 1

A szakember felidézte, hogy a nő otthonának egyik szobája tele volt kínai műtárgyakkal, amelyeket sok évvel korábban örökölt. “A négy macskája szabadon kószált a műtárgyak között” – mondta Van Rosenthal. Hozzátette: a nő rámutatott egy részben aranyozott kínai vázára, amely az egyik szekrény tetején porosodott és amely nagyra becsült darab volt, mert tudta, hogy különleges és értékes. A vázát a Sotheby’s szakértői vizsgálták meg, akik a kínai császári udvar archívumában szereplő egyik műtárgyként azonosították. A tárgyat egykor a pekingi Tiltott Város részét képező Mennyei Tisztaság Palotájában őrizték és a császárt lenyűgözte az edény dizájnja.

Macskák őrizték a közel 3 milliárdos vázát 2

A Sotheby’s feljegyzései szerint korábban mindössze 44 fontért – ez ma körülbelül 467 ezer forintnak felelne meg – kelt el a értékes porcelán 1954-ben az aukciósház londoni fiókjában, majd még abban az évben ismét gazdát cserélt 80 fontért. A Harry Garner Hálós Vázaként (Harry Garner Reticulated Vase) ismert műtárgy arról a gyűjtőről kapta a nevét, akinek a tulajdonában volt az 1954-es aukció előtt.