Az már nem kérdés, hogy a piac bízik a természetes hús leváltásában, jelenleg ömlik a pénz az alternatív, műhúst gyártó cégekhez. Az viszont még ködös, miként fog ez a folyamat nagy tömegek számára fogyasztható terméket eredményezni. Mert jó az Impossible Burger (mi is kóstoltuk), és van már több biztató próbálkozás, de mindre igaz, hogy inkább a húskészítményeket, eleve feldolgozott, darált ételeket tudják pótolni, ahol a fűszerek viszik a hátukun az ízt, az állag meg amúgy sem volt fontos.

 

De mi a helyzet a marhaszelettel? Egy jó rozéra sütött steakkel? Ezekről egy húsimádó se mondana le szívesen, de számukra is dolgoznak már a megoldáson a Redefine Meat fejlesztői. A módszer első hallásra őrült sci-fi, ami bizonyítja, hogy mégis a XXI. században élünk. A lényeg ugyanis nem más, mint a 3D-s nyomtatás.

Bizony, ezeket a szeleteket úgy készítik mint a menő dizájncipőket, vagy egyedi autóalkatrészeket. Egy gép állítja elő a szelet húst az előre betöltött alapanyagokból, rétegről rétegre, műhájat, művért, műereket, műizmokat pakolva egymásra. A nyomtatás során a növényi fehérjén nanoszálakkal végzett művelet az állati fehérjével megegyező szerkezetet állít elő. A tápanyagtartalma teljesen azonos a hagyományos húséval, de ami fontosabb, az állag, a textúra, a szerkezet is kísértetiesen élethű. 

Ezt akarják visszaadni, magát a húsfogyasztás élményét, állatok leölése nélkül.  

A kísérletek már folyamatban vannak éttermi szinten, kiválasztott elit helyeken helyezték üzembe a nyomtatókat, és a profi séfek maguk kísérletezhetik ki a saját szájízüknek megfelelő, egyedi steak receptjét. 

Eshchar Ben-Shitrit, a Redefine Meat igazgatója szerint a nyomtatott húsra való áttérés a környezetre is kedvező hatást gyakorolna. A megnövekedett húsfogyasztási igényre már nincs elegendő erőforrás, az állatok tartása pedig óriási mennyiségű vizet, takarmányt és energiát emészt föl. A cég azt reméli, hogy már 2021-re képesek lesznek eljuttatni a fogyasztókhoz a különleges technológiával készült húspótlékukat.