Doug Tarca 1935-ben emigrált Olaszországból Ausztráliába. A déli kontinensen, ahogy az az alábbi képen is látható, a férfi gyakran búvárkodott a Nagy-Korallzátony közelében, és szerette volna annak szépségét a világgal megosztani. Neki is köszönhető, hogy aztán megépült a világ első vízen lebegő hotelje, melyet a Four Seasons kezelt. A John Brewer Lebegő Hotel Szingapúrban épült és 1988-ban nyitotta meg kapuit.

Észak-Koreában található a világ első lebegő hotelje 1
Észak-Koreában található a világ első lebegő hotelje 2

Észak-Koreában található a világ első lebegő hotelje

Észak-Koreában található a világ első lebegő hotelje

Észak-Koreában található a világ első lebegő hotelje 17
Észak-Koreában található a világ első lebegő hotelje 18
Észak-Koreában található a világ első lebegő hotelje 19
Észak-Koreában található a világ első lebegő hotelje 20
Észak-Koreában található a világ első lebegő hotelje 21
Észak-Koreában található a világ első lebegő hotelje 22
Észak-Koreában található a világ első lebegő hotelje 23
Észak-Koreában található a világ első lebegő hotelje 24
Észak-Koreában található a világ első lebegő hotelje 25
Észak-Koreában található a világ első lebegő hotelje 26
Észak-Koreában található a világ első lebegő hotelje 27
Észak-Koreában található a világ első lebegő hotelje 28
Észak-Koreában található a világ első lebegő hotelje 29
Észak-Koreában található a világ első lebegő hotelje 30
Fotó megosztása:

Már a kezdés is balszerencsésen indult: az ötemeletes, közel 200 szobás szálloda – melynek területén több nightclub, bár és étterem is helyet kapott egy helikopter-leszállópálya, egy teniszpálya és egy 50 férőhelyes víz alatti obszervatórium mellett – helyén nagy mennyiségű korallt el kellett távolítani, mely tevékenység éppen ellentétes volt Tarca korábbi elképzeléseivel.

Észak-Koreában található a világ első lebegő hotelje 31

Éppen vontatják a hotelt

A 89,2 méter hosszú, és a tenger szintjétől számítva 27,6 méter magas lebegő szálloda fedélzetén egyidejűleg 98 fő személyzet gondoskodott legfeljebb 356 vendégről. A turisták azonban nem sokáig élvezhették a történelmi jelentőségű szálloda vendégszeretetét. Egy ciklon hatalmas károkat okozott az épületben, működtetése pedig a vihar nélkül is veszteséges volt: ausztrál gazdái az 1987-88-as pénzügyi évben 7,89 millió dollárt buktak rajta.

Észak-Koreában található a világ első lebegő hotelje 32

Már Saigon Lebegő Hotel néven, Vietnámban

Így is túl tudtak adni a szállodán, mely többször is gazdát cserélt: először Japánba, majd Vietnámba került, ahol a Saigon Lebegő Hotel nevet viselte tíz évig. Az éjszakai élet azonban megunta a helyet, így került 1998-ban az akkor még csak 10 éves hajó Észak-Koreába.

Észak-Koreában található a világ első lebegő hotelje 33

A szálloda Észak-Koreában

A Hotel Haegeumgang néven újranyitó szálloda a két Korea közötti határon kapott helyet, ahol a dél-koreai turisták költhették pénzüket, és pörgethették fel északi szomszédjuk nem túl acélos turizmusát. 2008-ban bezárták a szállodát, mert egy északi katona lelőtt egy déli nőt, ám 2018-ban a két ország vezetője megegyezett arról, hogy újranyitják a turistalátványosságot.

Észak-Koreában található a világ első lebegő hotelje 34

Kim Dzsongun (középen) áll a hotel előtt

A már 32 éves lebegő hotelen kívülről is látható nyomokat hagyott az idő vasfoga, ám az észak-koreai kormány megígérte, hogy felújítja a szállodát, de az eredeti épületrészeket teljesen lebontanák. Terveiket azonban keresztülhúzta a koronavírus, emiatt csúszik a Hotel Haegeumgang kicsinosítása.