A Meteorológiai Világszervezet (WMO) 2018. október 31-én egy brazíliai viharban egy 700 kilométer hosszú villámlást észlelt. Korábban ilyen hosszú légköri elektromos kisüléssel nem találkoztak a szervezet munkatársai, az új rekord több mint kétszeresen haladja meg a korábbit, amely 321 kilométer hosszan ívelte át az égboltot 2007. június 20-án az Egyesült Államokban, Oklahomában.

A friss világrekorder villám olyan hosszú volt, mintha Londontól a svájci Bázelig, vagy Amerikában Washingtontól Bostonig tartott volna. Magyarország legnagyobb távolságot átölelő autós túraútvonala, a Felsőszölnök és Garbolc közti út útvonaltervezőtől függően kb. 590-610 km hosszú.

Új rekord született a villámlás időtartamában is a mérések szerint: 2019. március 4-én 16,73 másodpercig tartott egy légköri elektromos kisülés Argentína északi részén. Ez ugyancsak több mint kétszeresen haladja meg a korábbi – 7,74 másodperces – rekordot, amely 2012. augusztus 30-án született Dél-Franciaországban. Az újabb villámrekordokat új, az extrém időjárási jelenségeket, köztük az úgynevezett megavillámok mérését is lehetővé tévő műholdas képalkotó technológiákkal állapították meg.

Kövess minket a Facebook-on!