Egy-két évtizeddel ezelőtt a fiatal generáció tagjai egészen más módon szórakoztak, mint manapság. Az egyik ilyen tevékenység volt a különféle kártyák, chipses zacskóban található matricák és fémlapok gyűjtögetése. Az iskolákban a szünetekben gyakran meghatározó üzletek köttettek, egy-egy csere a későbbi játékok során többszörösen is kifizetődhetett.

Japánban a Pokémon-tematikájú cserélgetős játék volt a non plus ultra, és egyeseknek még a mai napig az, köszönhetően annak, hogy egyes lapok értéke az egekben szárnyal. Tavaly októberben például egy Pikachut ábrázoló lapot 224 500 dollárért (70,2 millió forintért) vettek meg egy árverésen – a Pokemon Illustrator kártyából mindössze 13 darab létezését igazolták eddig világszerte.

Ennél is ritkább egy most árverésre bocsátott darab. A Heritage Auctions kínálatában szereplő Trainer kártyából összesen hét darab készült. Ezeket a lapokat azok a játékosok kapták, akik 1999. augusztus 22-én a tokiói Pokémom-kártyacsata döntőjébe bejutottak.

Ez a játékkártya többet ér, mint a bankkártyád 1

A kártya értékét 100 ezer dollárra (31 millió forintra) becsülték a szakemberek, ám ritkaságából kiindulva nem lennénk meglepve, ha ennél jóval magasabb összegért találna új gazdára a lap. Az aukciósházak manapság hajlamosak kicsit alulbecsülni az általuk eladott portéka értékét, jól bizonyítja ezt például a bécsi Enigma és Kurt Cobain gitárjának története is.

Kövess minket a Facebook-on!