A koronavírus-járvány miatt a Google Arts & Culture és a Londonban található Királyi Művészeti Akadémia összefogtak, és több mint kétszáz művészeti alkotást digitalizáltak, hogy az otthon maradó emberek kulturális igényeit kielégítsék. A keresőóriás művészettel foglalkozó részlege az utóbbi években egy olyan eszközzel hívta fel magára a figyelmet, ahol a program a felhasználókat olyan festményekkel szórakoztatta, melyek leginkább hasonlítottak az önarcképeikre.

Ilyen közelről még nem láttad Jézus lábujját 1

A frissen digitalizált művek közül a legismertebb Leonardo da Vinci festménye, Az utolsó vacsora – pontosabban annak mása. Miután a legendás itáliai mester elkészítette a képet, egyik hű tanítványa (egyesek szerint fia) lemásolta a Jézust és a tizenkét apostolt ábrázoló alkotást. A másolat egyik ismertetőjele, hogy csak olajfestéket használt a művész, és vászonra dolgozott, míg da Vinci műve temperával készült, és a milánói Santa Maria delle Grazie kolostorban található.

Ilyen közelről még nem láttad Jézus lábujját 2

A Google azért választotta a másolatot, mert ez jobb állapotban maradt fenn, mint az eredeti mű. A kép legapróbb részleteiben bárki elmerülhet erre a linkre kattintva, így az is kiderül, hogy a vacsora közben kiborult a só, de a társaság lábbelijeit is minden korábbinál közelebbről meg lehet vizsgálni.

Kövess minket a Facebook-on!