A japánok nem mennek a szomszédba különleges gyümölcsökért, sőt, úgy tűnik, ők minden téren rekordra törekednek. Többek között Japánban termesztik a legdrágább szőlőt: “A Ruby Roman története még 1995-ben kezdődött Japánban, amikor Isikava prefektúra földművesei ki akartak fejleszteni egy nagy szemű szőlőfajtát, lehetőleg vöröset. 14 év kitartó munkája végül meghozta a gyümölcsét (szó szerint), és a 2000-es évek végén piacra dobták a ma ismert Ruby Romant.

A ritka gyümölcsnek hamar felszaladt az ára, 2008-ban egy 700 grammos fürt 280 ezer forintnak megfelelő japán jenért kelt el, azaz szemenként körülbelül 8 ezer forintos áron. A szőlő azóta csak még értékesebb lett: 2017-ben már 3,37 millió forintot ért egy fürt, azaz egy szem szőlő 113 ezer forintba került.” –  írtuk a ritka gyümölcsről 2019 őszén. 

Dinnyéből is itt terem a legdrágább, a Japán északi részén, Hokkaido szigetén termesztett yubari sárgadinnye a világ egyik legdrágább ehető növénye, 2018-ban rekordot jelentő 3,2 millió jenért (8 millió forint) kelt el két darab a szokásos évi árverésen, tavaly pedig már 5 millió jen volt az ár.

Ezeket nézve a 30 ezres kockadinnye akciósnak tűnik, és az idei adag már szedésre kész, de aki nyári frissítőre készül, az csalódni fog. Az egyszerű trükkel termesztett dinnyék ugyanis javarészt éretlenek (így tovább bírják díszként), és a sarkos alak miatt nincs bennük annyi édes rész, mint normál társaikban.

Épp ezért inkább csak látványosságként használják fel Japánban, felvidítja a vásárlókat, akiknek az idei év sorscsapásait nézve szükségük is van némi vidámságra. 

A termesztéshez nem kell különleges fajta, vagy egyéb genetikai hókuszpókusz. Egyszerű átlátszó műanyag kalodát alkalmaznak a termelők, a 18 centiméteres oldalhosszúságú kocka nem engedi tovább nőni a dinnyéket, így nyerik el a négyzetes alakot. Az első ilyen görögdinnye mintegy 40 évvel ezelőtt készült. Idén nagyságrendileg 400 ilyen gyümölcsöt termel hat gazda július közepéig.