Akár a 40 méteres magasságot is elérheti az a raklaptorony, melyet egy mesterséges sziget közepén állítanak fel minden évben Norvégiában. Mindezt a Sankthans nevű fesztiválon lehet személyesen megtekinteni, melyet mindig Keresztelő Szent János születésnapján, azaz június 24-én rendeznek meg.

A valláshoz kapcsolódó időpont nagyjából egybeesik a nyári napfordulóval, így a fesztivál remek lehetőséget nyújt arra a résztvevőknek, hogy jól kibulizzák magukat az év legvilágosabb napjaiban. Ennek az őrületnek a része a slinningsbålet, a raklaptorony, melyet a lemenő nap fényénél meggyújtanak, és még hosszú ideig bevilágítja a környéket a tűz fénye.

Tűztoronnyal ünneplik a napfordulót Norvégiában 1

A képre kattintva galéria nyílik

A hagyomány extrém méreteket öltött az elmúlt években, és joggal pályázhat a világ legnagyobb máglyája címre is. Eddig a 2010-es torony volt a legmagasabb, egészen pontosan 40,45 méteres magasságig pakolták a raklapokat az építők, akiket néhány léc és egy, a derekukon megcsomózott kötél tart több emeletes magasságban. A tornyok alapja nagyjából 20 méter széles szokott lenni, de a tűztől érdemes messzebb menni, ugyanis a felfelé egyre keskenyebb építmény felső része messzire is kidőlhet az alatta a tűztől elgyengült részek miatt.

Tűztoronnyal ünneplik a napfordulót Norvégiában 2

Tűztoronnyal ünneplik a napfordulót Norvégiában 3

Tűztoronnyal ünneplik a napfordulót Norvégiában 4

Kövess minket a Facebook-on!