A napóleoni háborúk idején, 1808-ban vásárolta III. György azt a zsebórát, mely Londonban találhat új gazdára a Sotheby’s aukciósház árverésén. A brit uralkodó monogramjával  – G & R – díszített eszköz értékét a szakértők 700 ezer és egymillió font (268-383 millió forint) közöttire becsülik. Legutóbb, 1999-ban 551 ezer fontért kelt el egy árverésen.

A modern óragyártás egyik legfontosabb órája kerül kalapács alá 1

A képre kattintva galéria nyílik

III. György órája “megtestesíti az elmúlt évszázadok valamennyi tudományos felfedezését, a felvilágosodás korának filozófiáját és egy olyan embernek a vízióját, aki forradalmasította az órakészítést és a modern társadalom középpontjába helyezte az időt és a pontosságot” – hangoztatta Daryn Schnipper, a Sotheby’s órarészlegének globális igazgatója.

A modern óragyártás egyik legfontosabb órája kerül kalapács alá 2

Ez az egyetlen négyperces tourbillon szerkezetű óra angol számlappal. Készítője, Abraham-Louis Breguet 1795-ben alkotta meg először ezt a komplex rendszert, mely sokáig az órák fontos része volt. A tourbillon az órakészítés hőskorában hatalmas találmánynak számított. Az 1801-es szabadalom lényege, hogy kiküszöböli a Föld gravitációs erejéből fakadó járásbeli eltéréseket azzal, hogy a mechanikus órák mozgásáért felelő hajszálrugót és lengőt elforgatja a saját tengelye körül, így minden irányból egyforma erő hat rá.

A modern óragyártás egyik legfontosabb órája kerül kalapács alá 3

A svájci mester 1775-ben nyitotta meg műhelyét Párizsban. Nagyon rövid idő alatt a felső tízezer és a királyi udvar kedvelt órásává vált. Készített zsebórát Marie Antoinette francia királynénak, Bonaparte Napóleonnak és az orosz cároknak is. Rengeteg szabadalmat köszönhet neki az órásművészet, a tourbillon mellett is.

A modern óragyártás egyik legfontosabb órája kerül kalapács alá 4

Kövess minket a Facebook-on!