Bill Bowerman amellett, hogy a Nike egyik alapítója volt, a sporthoz is értett: élete során 31 sportolót juttatott ki az olimpiára, tanítványai 12 amerikai rekordot döntöttek meg és 22 egyetemi bajnoki cím köthető a nevéhez. A főként Oregonban tevékenykedő szakember érdemének tekintik azt is, hogy munkatársaival együtt a Nike más cipőgyártók beszállítójából önálló gyártóvá nőtte ki magát.

Bowerman nem csak a szavak embere volt, a kétkezi munkából is kivette a részét. 1972-ben, az olimpiai válogatókra készítette fel egyik tanítványát, John Mayst. Hogy az atléta még gyorsabb legyen, készített neki egy teljesen egyedi cipőt, melynek talpán éles szögek, valamint a gofrisütők belsejében látható mintázat kapott helyett. A Waffle Spike cipő rögtön szállította az eredményeket, és a Nike szinte azonnal berobbant a köztudatba.

Ez lehet a világ legdrágábban eladott Nike cipője 1

Az eredeti cipőket a Sotheby’s aukciósház június 26-án árverésre bocsátja. A kezdő licit 110 ezer dollár, azaz 33,7 millió forint, de a szakértők szerint akár 45 millió forintnak megfelelő összegért is elkelhet a lábbeli, mely minden bizonnyal a történelem legdrágábban eladott Nike cipője lenne.

Ez lehet a világ legdrágábban eladott Nike cipője 2

A közel ötvenéves cipőben a mai napig az eredeti fűzők találhatók, és látszanak rajtuk a barna ragasztófoltok, melyekkel Bowerman egymáshoz rögzítette a felső és az alsó részt. A saroknál még a mai napig halványan kivehető a tulajdonos személyére utaló MAYS felirat, melyet maga a készítő írt rá.

Kövess minket a Facebook-on!