Ha a világtörténelem legpusztítóbb fegyverével kísérleteznek 100 kilométerre egy várostól, akkor azt várnánk, hogy a vezetőség kézzel-lábbal tiltakozik. Csakhogy a szóban forgó település Las Vegas, a helyszín pedig Nevada az 1950-es években. A kaszinók fellendülőben, a turisták özönlenek, az atomkísérletek pedig a nemzet biztonságát szolgálják, miért ne lehetne inkább borzongató látványosság a gombafelhő? 

1951 és 1962 között több mint száz nukleáris kísérleti robbantást végeztek a nevadai tesztkörzetben, a robbanások fénye, a kilométernyi magasságba feljutó radioaktív porfelhő pedig jól látszott a város több pontjáról. 

Atomvillanások fényénél táncoltak a turisták Las Vegasban 1

forrás: Las Vegas News Bureau

Ezt a pokoli díszletet igyekezte kihasználni a helyi vendéglátók. A kísérletek pontos időpontjait listázó naptárakat készítettek, fantázianevekkel ellátott atomkoktélokat és hamburgereket szolgáltak fel, több szépségversenyt rendeztek, melyeken a Miss Atom, Miss A-Bomb címeket lehetett elnyerni. 

Atomvillanások fényénél táncoltak a turisták Las Vegasban 2

forrás: Las Vegas News Bureau

Voltak partik, amelyek csúcspontja az éjszakai égboltra hirtelen nappali fényt hozó atomvillanás volt, a kísérletek felé néző szobákért pedig speciális felárat kértek a hotelek. Az atomkorszak 1963-ban ért véget, amikor Moszkvában aláírták a nemzetközi atomcsendegyezményt amely megtiltotta az atombomba-kísérleteket a légkörben, a világűrben és a víz alatt.

Atomvillanások fényénél táncoltak a turisták Las Vegasban 3

forrás: Las Vegas News Bureau

A robbantások viszont nem múltak el nyomtalanul, a legnagyobb, 104 kilotonnás bomba 396 méteres krátere még mai napig jól látható, és több forrás is a leukémiás megbetegedések számának növekedéséről számolt be.