Már 28 éve, hogy a Mercer elkészíti kimutatásait az adott esztendő legdrágább városairól. A vizsgálatok során a szakemberek szinte mindent figyelembe vesznek: az átlagos lakbérektől kezdve az árfolyamok változásán át a termékek és az igénybe vehető szolgáltatások áráig számos tényező befolyásolja a végeredményt.

A kétszáznál is több megvizsgált városból Hongkong lett az első, elsősorban magas ingatlanárainak köszönhetően. A kínai városnak a politikai feszültség és a koronavírus-járvány ellenére sikerült megtartania a vezető helyet – utóbbi tényező még nem érzékeltette igazán a hatását, a tíz legdrágább város közül hat is Ázsiában található.

A lista legnagyobb meglepetése a második helyezett Asgabat. A közel 700 ezres türkmén főváros évek óta tör előre, mint ahogy Lagos is Nigériában. Afrika kereskedelmi központja a 18. lett, egy hellyel megelőzve a brexit előtt Európa talán legfontosabb kereskedelmi központjának számító Londont.

A legdrágább tíz város közé három város került az öreg kontinensről, de mindhármat Svájcban találni. Zürich, Bern és Genfen kívül Európa nagy részében inkább olcsóbbá vált az élet a felmérés szerint, köszönhetően elsősorban a dollár erősödésének az euróval szemben – a lista készítői ugyanis az amerikai valutában számolnak.

A tízes lista képeken:

Ezek a világ legdrágább városai 2020-ban 1

10. Peking (Kína)

Ezek a világ legdrágább városai 2020-ban 2

9. Genf (Svájc)

Ezek a világ legdrágább városai 2020-ban 3

8. Bern (Svájc)

Ezek a világ legdrágább városai 2020-ban 4

7. Sanghaj (Kína)

Ezek a világ legdrágább városai 2020-ban 5

6. New York (Egyesült Államok)

Ezek a világ legdrágább városai 2020-ban 6

5. Szingapúr

Ezek a világ legdrágább városai 2020-ban 7

4. Zürich (Svájc)

Ezek a világ legdrágább városai 2020-ban 8

3. Tokió (Japán)

Ezek a világ legdrágább városai 2020-ban 9

2. Asgabat (Türkmenisztán)

2. Hongkong, 538 Ft/liter. A két budapestnyi területű állam 263 apró szigetből áll. A kínai átlagtól mesze eltérő jövedelmi viszonyok mellett belefér a több, mint 500 forintos benzinár

1. Hongkong (Kína)

Kövess minket a Facebook-on!