A Sotheby’s aukciósház július 28-ra meghirdetett londoni árverésének egyik legizgalmasabb tételeként beharangozott alkotás 1632-ben készült. A 15 centiméterszer 20 centiméteres táblácska 26 évesen, fekete színű ünnepi öltözetben, kalapban és nagy fehér gallérral örökíti meg a 17. századi holland művészt.

A kép eredetiségét csak 1996-ban igazolták, miután egy vizsgálat megállapította, hogy ugyanazt a tölgyfát használták hozzá, mint amelyre Rembrandt egy másik korabeli alkotása is készült.
A Sotheby’s szakértője, George Gordon szerint a Rembrandt önarcképeinél szokatlannak számító hivatalos öltözék azt sugallja, hogy a művész talán a legjobb színben akarta feltüntetni magát szíve választottjának és későbbi feleségének, Saskiának a rokonai előtt.

Egy másik lehetséges magyarázat, hogy egyfajta névjegykártyának szánta a festményt, azt mutatva, hogy társadalmilag ugyanolyan szinten áll, mint egyre növekvő vevőkörének tagjai.

Gordon szerint a festmény, amely egyike a művész még magánkézben lévő három festett önarcképének, nagyon rövid alatt készült el, mivel a háttér még meg sem száradt, amikor a művész aláírta az alkotást.

Az aukciót megelőzően a festményt kiállítják a Sotheby’s londoni épületében, leütési árát 12-16 millió font (4,5-6 milliárd forint) közé becsülik.