Brit tudósoknak köszönhetjük a nap legérdekesebb felfedezését. Szerintük az élénk rózsaszín tollazat a jó egészségi állapotot is jelzi a flamingófélék közé tartozó kis flamingóknál. A tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy a flamingók nagy csoportokban, összetett társadalmi struktúrában élnek. Ebben a tollazat színe fontos szerephez jut. A tollak színe a táplálékban található karotinoidból származik, amihez a kis flamingók főleg a vízből kiszűrt algákból jutnak.

“Egy egészséges flamingónak – ezt a színes tollazat is jelzi – több ideje és energiája van rá, hogy agresszív és domináns legyen a táplálékszerzéskor” – fogalmazott a kutató. A kutatók háromféle etetési módszert vizsgáltak meg: a beltéri etetőtálast, a nagyobb fedett etetőmedencést és a tágas kültéri etetőmedencést. Megfigyelésük szerint a flamingók ellökdösték egymást az etetéskor, és a rózsaszínebb tollúak agresszívebbnek bizonyultak a társaiknál.

Nem mind rózsaszín, ami flamingó

A különböző fajták tollszíne a halványrózsaszíntől egészen a bíborszínig vagy az élénkpirosig terjedhet. A karibi flamingó halvány bíborszínű vagy élénkpiros színű tollazattal büszkélkedhet, a chilei flamingónak pedig halványrózsaszín tolla van. Az alfa- és béta-karotinban bővelkedő étrendnek köszönhető a tollak rózsaszín, pirosas árnyalata.

A kültéri medencében való etetéskor viszont gyakorlatilag csak feleannyi időt töltöttek agresszív tolakodással az élénk tollazatú példányok. A nőstények és hímek agresszivitásában azonban nem volt különbség. A kutatók az Ethology folyóiratban publikált tanulmányban azt javasolták, hogy a fogságban tartott madarakat lehetőség szerint minél nagyobb térben etessék.

Flamingo GIF - Find & Share on GIPHY

A kutatók azt is megfigyelték, hogy a párzási időszakra készülve a flamingók még élénkebb színűek lesznek, majd a tojásrakás után ismét visszatér tolluk eredeti, halványabb tónusa. A kutatócsoport korábban a flamingók hosszú távú baráti kapcsolatait tárta fel, és megállapították, hogy a közeli barátaikkal több időt töltenek, mint más flamingókkal a csapatukból.

Tehát ha a természet törvényeit vesszük alapul, akkor az élénk rózsaszín viselet agressziót sugároz, ruházatunkat válasszuk meg ennek tudatában.