Már nem kell kényelmetlen szettben, békatalpakkal víz alá merülnünk ahhoz, hogy irigylésre méltó tengeri fotókat lőjünk az Instagram-fiókunkra. Akár a parton ülve, hideg koktélt élvezve is elkészülhetnek a képek, köszönhetően az olyan drónoknak, mint a Chasing M2 ROV. 

Egy víz alatti drón új színt ad a tengerparti nyaraláshoz 1

Ez a kínai gép ráadásul nem holmi műanyag gagyi, hanem a víz alatti ipari robotok kategóriájához közel álló szerkezet. Háza alumínium, nyolc fúvókájával pedig szinte bármilyen manőverre képes, ami eszünkbe juthat, miközben a sziklák között úsztatjuk. 

Egy víz alatti drón új színt ad a tengerparti nyaraláshoz 2

-10 és 45 Celsius fok között üzemel, tehát télen is bevethető

Akkumulátora 2-4 órás merülést tesz lehetővé, a kommunikáció pedig a biztos elérés miatt kábelen történik, ami 100-200 méteres lehet. Kell ennyi, mert a Chasing M2 akár száz méteres mélységre is levihető. A képért egy jó fényerejű F 1.8-as lencse, valamint a Sony CMOS szenzora felel, ami elektronikus stabilizással teszi még tökéletesebbé a 4K felbontással érkező látványt. 

Egy víz alatti drón új színt ad a tengerparti nyaraláshoz 3

Közel száz méteren persze ez sem lenne elég, ezért két 2000 lumen fényerejű LED is helyet kapott a mindössze 1,5 kilogrammos eszközön. Egy ilyen profi szerkezetet gyártani nem olcsó, és ez meglátszik az árán, 2699-2899 dollár körül kínálják kiviteltől függően, ami közel 900 ezer forint.