Kilenc év után először indultak a Nemzetközi Űrállomásra űrhajósok az Amerikai Egyesült Államokból, a Crew Dragon nevű űrhajón pedig két veterán asztronauta, a 49 éves Robert Behnken és az 53 esztendős Douglas Hurley foglalt helyet.

Az űrhajót a NASA pedig Elon Musk milliárdos magánvállalatával, a SpaceX-szel együttműködve bocsátotta fel; ez az első alkalom az amerikai űrhajózás történetében, hogy a NASA magáncég közreműködésével indít űrexpedíciót. Magyar idő szerint 21 óra 22 perckor (helyi idő szerint 15 óra 22 perckor) azonban sikeres volt a kilövés.

Jelen volt az indításnál Musk mellett az amerikai elnök, Donald Trump is: „Ez hihetetlen” – mondta a fellövés utáni pillanatokban Trump, majd hozzátette, hogy „ez még csak a kezdet”.

Május 27-én, szerdán már tettek egy próbát a kilövéssel, de hiába követte nyomon a fél világ a történelmi eseményt,  a viharos időjárás miatt meghiúsult a kísérlet, mindössze alig húsz perccel a start előtt. A NASA-nál szombat reggel döntöttek az aznapi felbocsátásról, ami a rossz időjárás miatt még néhány órával korábban, délben is kétséges volt.

A start rendben zajlott; a fellövés után a Falcon rakéta első fokozata levált, és megindult vissza a Föld felé. Föld körüli pályára állt, és 27 000 km/óránál is nagyobb sebességgel tart a Nemzetközi Űrállomás felé. A dokkolás a start után 19 órával várható.

Kövess minket a Facebook-on!