Mindössze 48 óra alatt kinyomtatható a Prvok nevű, cseh fejlesztésű ház. Az otthon amellett, hogy gyorsan elkészül, feleakkora költségből felépíthető, mint a hagyományos módszerekkel készülő hasonló méretű társai. Ezen felül környezetkímélőbb is, ugyanis részben önfenntartó, és a szénlábnyoma is kicsi.

Két nap alatt felépíthető a vízen lebegő ökoház 1

A 43 négyzetméteren elterülő lakásban három szoba fér el: egy WC-vel felszerelt fürdő, egy konyharésszel megtoldott nappali és egy hálószoba. Az ötletgazda Michal Trpak szerint két fő részére kényelmes lakhatási megoldást jelent a víz-visszaforgató rendszerrel felszerelt ház, melyet akár egy folyón vagy egy tavon is fel lehet állítani – tömege annyira alacsony, hogy egy platformra helyezve gond nélkül ellebeg a víz tetején.

Két nap alatt felépíthető a vízen lebegő ökoház 2

Az épületet egy robotkar nyomtatja, melynek végéből másodpercenként 15 cm hosszú, 1-2 cm széles friss betoncsík távozik. A keveréket úgy állították elő, hogy gyorsabban megkössön, így a ház váza kevesebb mint két nap alatt elkészülhet. Az összes munkálattal együtt a lebegő ház két hónap alatt költözhetővé válik.

Két nap alatt felépíthető a vízen lebegő ökoház 3

Kövess minket a Facebook-on!