A Japán északi részén, Hokkaido szigetén termesztett yubari sárgadinnye a világ egyik legdrágább ehető növénye, ami jól mutatja az emberek és a pénz viszonyát. Mert ez csak két dinnye a finomabb fajtából, de árukat a tömeges érdeklődés, és a különlegesség szédítő szintre emelte fel, amire most komoly hatással volt a koronavírus.

2018-ban rekordot jelentő 3,2 millió jenért (8 millió forint) kelt el két darab a szokásos évi árverésen, tavaly pedig már 5 millió jen volt az ár. A fák viszont nem nőnek az égig, idén töredékét érte az árverésen eladott páros, pedig valószínűleg ugyanolyan édesek voltak mint tavaly, vagy tavalyelőtt.

Sokkal olcsóbb lett a világ legdrágább dinnyéje 1

2020-ban mindössze 120 ezer jent fizettek értük, vagyis mindössze 353 ezer forintot. Azért így sem kell szomorkodniuk a helyi termelőknek, a reklám így is reklám, összesen 554 dinnyét árvereztek el, és az idei jó termésből 3800 tonnát adnak el világszerte, amiből 2,1 milliárd jen (62 milliárd forint) bevételt várnak. 

Japánban eleve drágák a gyümölcsök, luxusnak számítanak. A jubari dinnye különlegessége, hogy két kantalup dinnye keresztezésével termesztik, és azért kerül ilyen sokba, mert rendkívül édes.